sobota 10. mája 2014

To je... Miroslav Šašek

Naši priatelia (xoxo) majú na dobré knihy nos a naposledy nás príjemne prekvapili ilustrovanými sprievodcami To je Paríž a To je Londýn - autorom je český výtvarník Miroslav Šašek.  A tak som googlila a zistila som, že Miroslav Šašek, doma zabudnutý a vo svete úspešný, je Pán výtvarník s citom pre detailnú ilustráciu a so zmyslom pre humor.

Šašek vo svojej sérii sprievodcov predstavuje svojim čitateľom mestá 'také, aké sú': okúzľujúce aj obyčajné, plné historických pamiatok aj momentiek bežného dňa. Ako sám napísal: "Musíš se s těmi lidmi sžít, musíš je trochu poznat a oni musí poznat tebe. Pak to začneš vidět jejich očima, pak už to nejsou jen domy a pamětihodnosti, ale život, takovej obyčejnej život, a ten ty města dělá."

V londýnskom sprievodcovi sme sa dočítali o najvýznamnejších pamiatkach a povinných 'must-seens' (Big Ben, Tower Bridge, Trafalgar Square, Temple Bar, City, Katedrála Sv. Petra, Monument, Piccadily Circus...), ale aj o tom, v ktorom divadle straší, aké chocholy nosí kráľovská stráž a kto alebo vlastne čo, je najlepším priateľom Londýnčana.
























A v Paríži sú strechy strieborné, bulváry široké, v kaviarňach je plno ľudí už od rána a všade vonia káva a maslové croissanty. Francúzska panička si nesie domov dlhú bagetu, pudlík Fifi ide od kaderníka a pred domom, s mačkou v lone, sedí pani správkyňa, tak trochu anjel strážny, ktorého má mnoho parížskych domov.

#Paris is always a good idea!
















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára